Bemutatkozás

Az állatok szeretete gyerekkoromtól fogva meghatározó volt, hisz állattenyésztő, állatorvos családban nevelkedtem. A legkülönbözőbb állatfajok fordultak meg nálunk. Rendszeresen vittem haza valamilyen élőlényt: csirkét, kacsát, cicát, halakat, siklót stb. Első kutyámat 16 évesen kaptam, Csegét , egy fekete/!/ pumit, aki 1 évig élt velünk Budapesten az 5. emeleten. Miután rendszeresen, sétáltatás közben összeterelte a parkban lévő két és négylábúakat, vidékre ajándékoztuk, ahol boldogan élt, kiváló házőrző lett belőle. Mindenkit beengedett az udvarba, csak ki nem!
Ezek után évekig csak vágyódtam kutya után. De tanulmányaim, majd a családalapítás miatt, ez  csak vágy maradt. Hatalmas változás akkor következett be, amikor  kisebbik gyermekem 2 éves lett, és apjához fordult, aki állatorvos és éppen egy 2 hónapos kiskutyát kezelt: Apu vau,vau nekem! Ekkor született meg a döntés, hogy legyen egy KUTYÁNK!

Férjem az udvarban képzelt el, egy szép nagy, skót juhászt. Mivel társasházban laktunk, és a kertben már volt 2 kutya, én jobb szerettem volna a lakásban egy kistestű fajtát. Ez férjem számára akkor még elképzelhetetlen volt. Miután vállaltam az összes terhét a lakásban tartásnak, végül beadta derekát, és beleegyezett, hogy a leendő kiskutya velünk éljen. Ma már  ő sem tudná elképzelni az életét egy benti kutya nélkül.

A kérdés már csak az volt, milyen fajtát válasszunk? Legyen kistestű, mivel lakásban szeretnénk tartani, legyen arányos testfelépítésű, a gerincproblémák elkerülése végett, és ne legyen öleb, maradjon meg kutyának. Ezeknek a kitételeknek pedig csak a törpe schnauzer felel meg! És miért lett fekete? Mert férjemnek akkor még fekete haja volt….

 

Így került családunkba 1985-ben Csitári Csepp azaz TIGI, az első fekete törpe schnauzer. Ő rendkívül öntörvényű volt, sokat csavargott. Vele még nem lettünk a kiállítások szerelmesei, 1-2 alkalommal lett versenyeztetve. Mellé vettük meg párnak a fajtahonosító Hokky Gyula halála után utolsó fedező kanját Arko Matusa Cáka-t. Tőle származik kennel nevünk: ARKOVÁRI. Tiginek soha nem lettek kiskutyái. Ma már úgy gondoljuk, ebben szerepet játszott az 1986-os csernobili esemény is.
1989-ban egy másfél méteres ujjnyi vastag kikötőláncról „mentettük” meg kennel alapító szukánkat, Fooby Jokotot, azaz Csutit. Csutika 2 éves volt ekkor, gyorsan elvittük 2 kiállításra, megtudni, alkalmas-e tenyésztésre .Mindkét alkalommal kiváló bírálatot kapott, így  fedeztettük, és 1989.június 27-én megszületett az első Arkovári alom.

1990. fordulópont volt kutyás életünkben. Megvettük első holland import kanunkat, mely Magyarországon  az első  nyugati import fekete törpe schnauzer volt. Ő Ydo Douheny /Jack/ , nagyon sok szép kiállítási eredménnyel, vele szerelmesedtünk bele ebbe a világba. 1992-ben kerültünk kapcsolatba a holland De Meijerij kennellel, ahonnan Simply Black, azaz Tódi került családunkba. Azóta a  Linden családhoz  már nagyon közeli barátság köt minket. Rendszeresen találkozunk családi események kapcsán is.

De Meijerij Simply Black volt az a kutya, aki megváltoztatta elképzelésünket a fajtáról. Kedvessége, játékossága, és nem utolsó sorban külleme rávilágított a hazai állomány hibáira. Tudtuk, mi ilyen kiskutyákat szeretnénk tenyészteni. Ennek érdekében kértünk Peter v.d. Lindentől egy új szukát, akire támaszkodhatva mi is felzárkózhatunk azokhoz, akik ezeket a csodálatos kiskutyákat tudják tenyészteni. Így került kennelünkbe De Meijerij Lindy, aki 1996.december 9-én született. Ő volt az első kutyánk, akivel megtapasztalhattuk a nagy kiállítási sikerek ízét.

1997-ben lehetőségünk volt megvásárolni Olaszországból MONET for BABY-t. Ő ekkor már 4 éves volt, kiváló eredményekkel rendelkezett, Világgyőztes, Interchampion, Olasz champion stb. Sőt, már Európagyőztes utóda is volt!
Lindyvel és Monet-val indult meg a mai tenyésztési vonalunk. Azóta kapcsolatba kerültünk  a des Diables d’ Ebéne , és a Rezlark kennellel is. Az elmúlt években sok kutyát importáltunk, javítva az állományunkat.
A kutyakiállításoknak és tenyésztésnek köszönhetően nagyon sok barátra tettünk szert mind itthon, mind külföldön. Ma már a szabadidőnk legnagyobb részét  velük töltjük. Nemcsak kutyakiállításokon találkozunk, hanem más közös programokat is szervezünk.
2004-ben  aranykoszorús , majd 2007-ben 2-szeres aranykoszorús mestertenyésztői címet kaptam a MEOE-tól.

Szelényi Edina

© Copyright 2009 • Arkovári Kennel. Minden jog fenntartva. Powered by spp.hu