About Us

Az √°llatok szeretete gyerekkoromt√≥l fogva meghat√°roz√≥ volt, hisz √°llatteny√©sztŇĎ, √°llatorvos csal√°dban nevelkedtem. A legk√ľl√∂nb√∂zŇĎbb √°llatfajok fordultak meg n√°lunk. Rendszeresen vittem haza valamilyen √©lŇĎl√©nyt: csirk√©t, kacs√°t, cic√°t, halakat, sikl√≥t stb. ElsŇĎ kuty√°mat 16 √©vesen kaptam, Cseg√©t , egy fekete/!/ pumit, aki 1 √©vig √©lt vel√ľnk Budapesten az 5. emeleten. Miut√°n rendszeresen, s√©t√°ltat√°s k√∂zben √∂sszeterelte a parkban l√©vŇĎ k√©t √©s n√©gyl√°b√ļakat, vid√©kre aj√°nd√©koztuk, ahol boldogan √©lt, kiv√°l√≥ h√°zŇĎrzŇĎ lett belŇĎle. Mindenkit beengedett az udvarba, csak ki nem!
Ezek ut√°n √©vekig csak v√°gy√≥dtam kutya ut√°n. De tanulm√°nyaim, majd a csal√°dalap√≠t√°s miatt, ez¬† csak v√°gy maradt. Hatalmas v√°ltoz√°s akkor k√∂vetkezett be, amikor¬† kisebbik gyermekem 2 √©ves lett, √©s apj√°hoz fordult, aki √°llatorvos √©s √©ppen egy 2 h√≥napos kiskuty√°t kezelt: Apu vau,vau nekem! Ekkor sz√ľletett meg a d√∂nt√©s, hogy legyen egy KUTY√ĀNK!

F√©rjem az udvarban k√©pzelt el, egy sz√©p nagy, sk√≥t juh√°szt. Mivel t√°rsash√°zban laktunk, √©s a kertben m√°r volt 2 kutya, √©n jobb szerettem volna a lak√°sban egy kistestŇĪ fajt√°t. Ez f√©rjem sz√°m√°ra akkor m√©g elk√©pzelhetetlen volt. Miut√°n v√°llaltam az √∂sszes terh√©t a lak√°sban tart√°snak, v√©g√ľl beadta derek√°t, √©s beleegyezett, hogy a leendŇĎ kiskutya vel√ľnk √©ljen. Ma m√°r¬† ŇĎ sem tudn√° elk√©pzelni az √©let√©t egy benti kutya n√©lk√ľl.

A k√©rd√©s m√°r csak az volt, milyen fajt√°t v√°lasszunk? Legyen kistestŇĪ, mivel lak√°sban szeretn√©nk tartani, legyen ar√°nyos testfel√©p√≠t√©sŇĪ, a gerincprobl√©m√°k elker√ľl√©se v√©gett, √©s ne legyen √∂leb, maradjon meg kuty√°nak. Ezeknek a kit√©teleknek pedig csak a t√∂rpe schnauzer felel meg! √Čs mi√©rt lett fekete? Mert f√©rjemnek akkor m√©g fekete haja volt‚Ķ.


√ćgy ker√ľlt csal√°dunkba 1985-ben Csit√°ri Csepp azaz TIGI, az elsŇĎ fekete t√∂rpe schnauzer. Ňź rendk√≠v√ľl √∂nt√∂rv√©nyŇĪ volt, sokat csavargott. Vele m√©g nem lett√ľnk a ki√°ll√≠t√°sok szerelmesei, 1-2 alkalommal lett versenyeztetve. Mell√© vett√ľk meg p√°rnak a fajtahonos√≠t√≥ Hokky Gyula hal√°la ut√°n utols√≥ fedezŇĎ kanj√°t Arko Matusa C√°ka-t. TŇĎle sz√°rmazik kennel nev√ľnk: ARKOV√ĀRI. Tiginek soha nem lettek kiskuty√°i. Ma m√°r √ļgy gondoljuk, ebben szerepet j√°tszott az 1986-os csernobili esem√©ny is.
1989-ban egy m√°sf√©l m√©teres ujjnyi vastag kik√∂tŇĎl√°ncr√≥l ‚Äěmentett√ľk‚ÄĚ meg kennel alap√≠t√≥ szuk√°nkat, Fooby Jokotot, azaz Csutit. Csutika 2 √©ves volt ekkor, gyorsan elvitt√ľk 2 ki√°ll√≠t√°sra, megtudni, alkalmas-e teny√©szt√©sre .Mindk√©t alkalommal kiv√°l√≥ b√≠r√°latot kapott, √≠gy¬† fedeztett√ľk, √©s 1989.j√ļnius 27-√©n megsz√ľletett az elsŇĎ Arkov√°ri alom.

1990. fordul√≥pont volt kuty√°s √©let√ľnkben. Megvett√ľk elsŇĎ holland import kanunkat, mely Magyarorsz√°gon ¬†az elsŇĎ ¬†nyugati import fekete t√∂rpe schnauzer volt. Ňź Ydo Douheny /Jack/ , nagyon sok sz√©p ki√°ll√≠t√°si eredm√©nnyel, vele szerelmesedt√ľnk bele ebbe a vil√°gba. 1992-ben ker√ľlt√ľnk kapcsolatba a holland De Meijerij kennellel, ahonnan Simply Black, azaz T√≥di ker√ľlt csal√°dunkba. Az√≥ta a¬† Linden csal√°dhoz¬† m√°r nagyon k√∂zeli bar√°ts√°g k√∂t minket. Rendszeresen tal√°lkozunk csal√°di esem√©nyek kapcs√°n is.

De Meijerij Simply Black volt az a kutya, aki megv√°ltoztatta elk√©pzel√©s√ľnket a fajt√°r√≥l. Kedvess√©ge, j√°t√©koss√°ga, √©s nem utols√≥ sorban k√ľlleme r√°vil√°g√≠tott a hazai √°llom√°ny hib√°ira. Tudtuk, mi ilyen kiskuty√°kat szeretn√©nk teny√©szteni. Ennek √©rdek√©ben k√©rt√ľnk Peter v.d. LindentŇĎl egy √ļj szuk√°t, akire t√°maszkodhatva mi is felz√°rk√≥zhatunk azokhoz, akik ezeket a csod√°latos kiskuty√°kat tudj√°k teny√©szteni. √ćgy ker√ľlt kennel√ľnkbe De Meijerij Lindy, aki 1996.december 9-√©n sz√ľletett. Ňź volt az elsŇĎ kuty√°nk, akivel megtapasztalhattuk a nagy ki√°ll√≠t√°si sikerek √≠z√©t.

1997-ben lehetŇĎs√©g√ľnk volt megv√°s√°rolni Olaszorsz√°gb√≥l MONET for BABY-t. Ňź ekkor m√°r 4 √©ves volt, kiv√°l√≥ eredm√©nyekkel rendelkezett, Vil√°ggyŇĎztes, Interchampion, Olasz champion stb. SŇĎt, m√°r Eur√≥pagyŇĎztes ut√≥da is volt!
Lindyvel √©s Monet-val indult meg a mai teny√©szt√©si vonalunk. Az√≥ta kapcsolatba ker√ľlt√ľnk¬† a des Diables d‚Äô Eb√©ne , √©s a Rezlark kennellel is. Az elm√ļlt √©vekben sok kuty√°t import√°ltunk, jav√≠tva az √°llom√°nyunkat.
A kutyaki√°ll√≠t√°soknak √©s teny√©szt√©snek k√∂sz√∂nhetŇĎen nagyon sok bar√°tra tett√ľnk szert mind itthon, mind k√ľlf√∂ld√∂n. Ma m√°r a szabadidŇĎnk legnagyobb r√©sz√©t¬† vel√ľk t√∂ltj√ľk. Nemcsak kutyaki√°ll√≠t√°sokon tal√°lkozunk, hanem m√°s k√∂z√∂s programokat is szervez√ľnk.
2004-ben¬† aranykoszor√ļs , majd 2007-ben 2-szeres aranykoszor√ļs mesterteny√©sztŇĎi c√≠met kaptam a MEOE-t√≥l.

© Copyright 2009 ‚ÄĘ Arkov√°ri Kennel. Minden jog fenntartva. Powered by spp.hu